«
»


Întrebare de hobbit…

Scris la 6 februarie 2010

De vreo cîteva dimineți mă trezesc cu aceeași întrebare în minte, persistentă, accentuată acut de prima cafea: „Bine-bine, da’ pe Sadoveanu cine-l mai citește?” Și-mi amintesc cum îl citeam, ca într-un extaz, pe la 15-16 ani… neobligat de nicio programă școlară… Zodia Cancerului m-a fascinat! O aveam într-o ediție princeps, în două volume. Și tot pe atunci, nu mă mai puteam dezlipi de niște nuvele de Slavici! Una era chiar Budulea Taichii…

26 comentarii »

când aveţi timp, vă rog să citiţi pe Rocada,
pentru încântarea dvs., o poezioară numită
Farfuriile Soniei scrisă de o fată de liceu
care îşi spune Eirini. ţara asta tânără, de 16,
18, 26 de ani, poete, măria voastră, adevăr vă
spun, dacă o storci, curge poezie. şi când zic
ţara asta zic cu Chişinău cu tot.

6 februarie 2010 | 17:18

La fel de încântat îl citeam şi eu cam pe la aceiaşi vârstă; sper să nu sune fals, dar mult timp nu m-am putut decide între Sadoveanu şi Dumas.

Nu îl mai citesc şi sincer cred că nimeni nu îl mai citeşte. Poate nici pe Dumas nu îl mai citeşte nimeni. Prima explicaţie care îmi vine, e că nu au blog.

6 februarie 2010 | 18:09
Ilisafta:

Zodia Cancerului este scrisa cu cerneala melancoliei …

6 februarie 2010 | 18:13

@edu: Eu m-am decis foarte greu între Sadoveanu și Sade!

6 februarie 2010 | 20:57
Unul dintre ei:

Domnule Cornel Airinei, va scriu aici fiindca nu stiu in alta parte v-as putea ruga:
NU mai trimiteti invitatii nesfirsite pe e-mail celor care nu doresc sa se inscrie pe pagina voastra. Nu mai insistati. Mie si altor prieteni ne-ati trimis de cel putin 20 de ori. Se numeste SPAM. Lasati-ne libertatea sa refuzam o data si bine. Multumim.

6 februarie 2010 | 21:04

@edu: Vă îșelați, foarte mulți citesc Sadoveanu! După cum tot foarte mulți citesc Eminescu… Că n-ar fi cool e altă poveste, o poveste destul de tîmpită, pentru ghiorțani și pițipoance…

7 februarie 2010 | 12:16
Ilisafta:

În lumea asta “nouă şi becisnică” eu mă întorc la Sadoveanu. Mai ales iarna. Cam pe la vremea asta. Are texte robuste, săţioase, pline, care încarcă gura. Îmi plac femeile lui Sadoveanu: când dintr-o bucată, trupeşe( Jupâneasa Ilisafta, Liţa Solomia, Maruşca), când silfide, cufundate într-o melancolie a curgerii ( domniţa Catrina, Maria).

7 februarie 2010 | 13:08

Probabil ca ma insel si eu, dar Sadoveanu e un autor pentru varsta matura a cititorului. Pe mine in scoala m-a chinuit teribil si l-am urat cu sinceritate, dar dupa ce am depasit – dragalita Doamne – anii scolii l-am (re)descoperit cu placere.

Cam la fel mi s-a intamplat si cu Micul print al lui Exupery, pe care diriginta aproape a trebuit sa ma forteze sa-l citesc prin clasa a cincea. Mie mi s-a parut un basm imbecil, cel putin in comparatie cu basmele mai ‘cool’ pe care le citeam. Dar se cunoaste bine povestea basmului pentru adulti al lui Exupery…

Si sa nu uit un mot d’esprit: clasic devii atunci cand te citeaza multi, dar nu te (mai) citeste nimeni :)

7 februarie 2010 | 21:29

Mie mi-e dor sa il ascult pe Sadoveanu…

9 februarie 2010 | 0:41

Eu m-aş reîntoarce la Rebreanu.
Iarna, pe lângă Proust care caută şi regăseşte timpul pierdut, „Ciuleandra” şi „Jar” îşi dansează şi ard literele scrise cu atata naturaleţe, har, limpezime, sinceritate şi un fel de dramatism estompat.
Se poate ca Rebreanu să nu fie un scriitor genial, dar cu siguranţă e Scriitor.
Nea’ Dostoievski şi bătrânul cu sau fără mare, stimabilul Hemingway ar mai constitui o delectare.

10 februarie 2010 | 0:49

imi aduc aminte si eu cu placere …….
salutari all !

10 februarie 2010 | 2:13

Eu raman la Octavian Paler, Emil Cioran, Petre Tutea, Nichita, E. Brumaru… Sadoveanu nu prea ma incanta. O seara minunata va doresc tuturor

11 februarie 2010 | 23:02

Si mie mi a placut foarte mult cartea ”Zodia Cancerului”. Finalul a fost foarte trist si foarte impresionant.
Am citit o mai de mult dar imi amintesc povestea de dragoste intre Alecu Ruset si doamnita Catrina :)
Mai nou sunt fascinata de romanele lui Eliade :)

Felicitari pt blog . Este reusit :)

12 februarie 2010 | 12:08

Nu Sadoveanu este de vină pentru că nu este prea citit, cum nici noi, cititorii mai vechi sau mai noi, nu suntem. Poate că e deja prea multă vraiște în mintea noastră la vremea de citit. Sadoveanu are nevoie, de la cititor, de mai mult decât un ceas-două de răgaz… ar fura mult mai mult din timpul nostru și așa gâtuit de te miri ce mai mișcă sau nu mai mișcă în jurul nostru. Cere răbdare și încredere în text. Și, cum nu e nici măcar un prilej de vână modernă (nu poți lansa în vremurile astea, fără spaimă, în public: îl (re)citesc pe Sadoveanu… și cu Bulgakov ai avea coșmaruri diurne dacă te-ai lăuda), poate fi de „bun simț al veacului” să te ferești, chiar și în intimitate, de astfel de lectură. Dragul de Sadoveanu merită, în mod cert, o felie din timpul nostru de lectură, cât o mai fi el… mai știm însă cum se citesc astfel de construcții?

15 februarie 2010 | 21:02

@volodia: Ei, asta e teorie, cui îi place Sadoveanu, îl citește și sub bombardament!!!

16 februarie 2010 | 9:39

ce mai citeam si reciteam fratii jderi, imprumutat de la biblioteca comunala, la mine la bunici… cred ca n-am mai citit demult sadoveanu, dar zilele astea sigur caut fratii prin librarii.

18 februarie 2010 | 14:48

@ writeman

Si cand te gandesti ca editiile din Fratii Jderi la care aveam noi acces erau binisor cenzurate… cine nu crede, sa citeasca cartea lui Pavel Tugui despre cenzura la care erau supusi autorii romani, chiar cei mai devotati regimului :)

18 februarie 2010 | 17:31

de asta chiar n-am avut habar. stii cumva daca s-au reeditat necenzurate intre timp?

19 februarie 2010 | 10:28

@ writeman

Am pus cu ceva vreme in urma o insemnare la mine pe blog pe tema asta:

http://ce-am-mai-citit.blogspot.com/2010/02/pavel-tugui-scriitori-si-compozitori-in.html

Sa ma scuze Emil Brumaru, nu e publicitate, doar informare.

Nu stiu daca romanele lui Sadoveanu au aparut, in ultimii ani, in editii necenzurate.

19 februarie 2010 | 20:42

@ Micawber : Vă rog luați un Sadoveanu în mînă și verificați două ediții, una dinainte de 89, alta de după 89, ca să vă dați seama dacă a fost cenzurat sau nu!! De ce ar fi cenzurat acum?? De ce? E absurdă presupunerea dumneavoastră! Citiți Sadoveanu!

20 februarie 2010 | 12:26

@ Emil Brumaru

Onorate Emil Brumaru – am spus ca NU STIU daca romanele lui Sadoveanu au aparut, in ultimii ani, in editii necenzurate. Am spus asadar numai ca nu stiu, n-am presupus nimic – un cititor atent al randurilor mele ar fi inteles imediat :)

Desigur ca e usor de verificat, am spus doar ca n-am facut-o (inca).

Pe de alta parte, la cat de indolenti (si iubitori de castig rapid) sunt unii editori la noi, nu m-ar mira ca multe din editiile cartilor lui Sadoveanu sa reporoduca stereotip textele aparute in timpul comunismului. Asadar, daca ar fi inca ‘cenzurat’ azi Sadoveanu, n-ar fi cenzurat din motive ideologice, ci din prostie sau lacomie.

Fac aceasta punere la punct in interesul adevarului, in niciun caz spre a va ofensa.

20 februarie 2010 | 17:44
Dragos Calin:

Stimate domnule Emil Brumaru,
Suntem un grup de judecători care au creat Revista „Forumul Judecătorilor”, singura revista de profil din România, ce îşi propune, în primul rând, să prezinte atitudinile judecătorilor
legate de funcţionarea şi necesitatea reformării sistemului judiciar. http://www.forumuljudecatorilor.ro Dată fiind bulversarea valorilor legate de profesia de judecător (după cum se ştie, în anii de după instalarea regimului comunist, accesul si promovarea în cadrul acestui sistem se făcea pe criterii politice, fiind chiar obligatorie adeziunea magistratului la partid), ce a mers până la aservirea puterii judecătoreşti de cea executiva, crizele de independenţă prin care a trecut acest sistem in perioada de după 1989, precum şi încercările din ultima perioadă de a face publice problemele cu care se confruntă organismul judiciar, au creat o imagine controversată asupra magistraţilor ca membri ai acestei puteri, dar şi ca parte a societăţii. Eticheta pusă unui întreg corp profesional, în prezent, este acea de corupt, incompetent, aservit.

Dorim sa efectuam mai multe interviuri, cu personalitati ale vietii sociale si culturale romanesti si europene, pentru a descoperi noi insine cum suntem vazuti, cum ar trebui sa ne comportam si cum ar trebui sa ne regasim, ca profesie. Cum din interior este aproape imposibil sa observam acest lucru, perceptiile exterioare ne pot fi de mare ajutor.

Va adresam cu onoare rugămintea de a ne răspunde la câteva întrebări legate de percepţia pe care o aveţi asupra societăţii de ieri şi de azi în general şi asupra sistemului judiciar în special, în speranţa că viziunea dvs. ne va ajuta în regăsirea drumului drept.

Deadline-ul este de Martisor, respectiv 1 martie 2010.

1. Consideraţi că România de azi este diferită de cea anterioară anului 1989? Din această perspectivă, se poate vorbi, din perspectiva dvs., de o magistratură de dinainte de 1989 şi de una de după anul 1989?

2. Ar trebui trecută cu vederea colaborarea unor magistraţi cu serviciile Securitatii, data fiind experienţa şi competenţa acumulată (ştiut fiind ca un bun specialist se formează în ani) sau ar trebui ca aceste persoane să fie expuse şi îndepărtate din profesie? Solutia din Germania de Est, unde, după căderea zidului şi reunificare, judecatorii din perioada comunista au fost indepartati, este cea mai buna?

3. Consideraţi că şi în prezent, in lume si in Romania, puterea politica exercita influenţă sau control asupra magistraţilor? În ce modalitate? Prin ce pârghii?

4. Dacă ar trebui să va adresaţi unei instanţe din România pentru a vă ocroti un drept, aţi avea încredere în sistem în general, şi în magistrat în special? Exista vreo diferenta intre ceea ce ar trebui sa fie un magistrat si ceea ce el este, in realitate?

5. Ce ar trebui să facă membrii acestui corp profesional pentru întărirea independenţei şi sporirea încrederii publicului în actul de dreptate? Cum ar trebui sa se comporte un judecator? S-a nascut oare judecatorul ideal?

Cu aleasă consideraţie,

Redacţia Revistei Forumul Judecătorilor

Dragos Calin,
judecator,
Curtea de Apel Bucuresti

http://www.forumuljudecatorilor.ro

21 februarie 2010 | 11:44

@ Emil Brumaru

V-am raspuns acum cateva zile, dar se pare ca fie comentariul meu s-a pierdut, fie ca el nu a fost pe placul proprietarul blogului si, ca urmare, n-a fost publicat.

22 februarie 2010 | 18:55
gopo:

mai degrab’ Tropicul Cancerului la varsta respectiva, Sadoveanul cu plecaciune-minspira mandrudraccontabilalrezultatelorsociale

25 februarie 2010 | 12:46
diamantul alb:

Si ne-am impotmolit la Sadoveanu?SADU-vine de la ,,intelept,,!

25 februarie 2010 | 20:03
ramona:

pe mine ma incantau povestirile lui despre pescuit si vanatoare. si acum stiu cum se vaneaza cocosii salbatici

13 octombrie 2010 | 16:57
Lasa un comentariu

Comentariu