«
»


Sfîrşit de noiembrie…

Scris la 26 noiembrie 2007

Nu-mi place că se sfîrşesc săptămînile, lunile, anii… Mereu las în urmă ceva care, acum, rememorînd, mi se pare plăcut, oricum mai blînd decît ceea ce trebuie să întîmpin în continuare… Nu înţeleg încrîncenarea celor ce caută noduri în papură, neînţelegeri, greşeli, vinovăţii… E un lux, o risipire păguboasă. Adun doar ce-mi bucură sufletul, mi-l ţine proaspăt, capabil de noi şi noi posibile fericiri… Inevitabil ne ducem de rîpă, de ce am augmenta sentimentul ăsta de pierdere, de prăbuşire finală? Mă scol greu, cu mintea încîlcită, abia prima cafea, a doua, a treia, face puţină ordine, îmi saltă tonusul psihic cu cîţiva centimetri deasupra băltirii cotidiene… Aş reciti Muntele vrăjit… Poate aşa scăp de senzaţa asta de cataclism biologic: pungi sub ochi, amorţeală a picioarelor, fel de fel de dureri mici, sîcîitoare… Sau Montaigne? Cu cîtă îndîrjire îl toceam pe la patruzeci de ani! Şi Proust… ca o promisiune fermecătoare… Cîte cărţi părăsite, cîţi autori abandonaţi… Într-o perioadă de degringoladă severă, pe cînd eram corector cu jumătate de normă, citeam dimineaţa cîte o scrisoare de Seneca, mort-copt… E bine, îmi zic, la trezire, e încă bine că nu sînt în rezerva aceea sordidă, cu gratii, de la balamuc… da, e încă foarte bine… nu mai trăiesc spaima difuză, continuă, umilirea cruntă, absurdă,  devastatoare, nesiguranţa, imprevizibilul de după confiscarea scrisorilor de securitate… Ce mai doresc?   

10 comentarii »

bubu:

da, proust …. o promisiune fermecatoare
la umbra fetelor in floare

26 noiembrie 2007 | 8:31

Aveţi dreptate, maestre, viaţa nu merită irosită în încrâncenări deşarte. Dar dacă primeşti de la un coleg de drum un pumn aşa tam nesam, la figurat vorbind, poţi să mai rămâi senin şi cufundat în gândurile tale ? Este vorba desigur de spaţiul virtual !

26 noiembrie 2007 | 10:12

…sau Gide. Ma gandeam la Simfonia Pastorala. Pana la urma, asta e o carte care a fost inteleasa exact pe dos fata de cum ar fi trebuit: daca tinem prea mult la aparente sfarsim prost…
Dupa vreo 3 cafele reusesc si eu sa-mi dezlipesc ochii dimineata, insa restul zilei e atat de plin de tot felul de minuni marunte, incat uit de durerile de oase…:)

26 noiembrie 2007 | 10:47

Uneori nu te poate scoate nimic din amorţeala asta de sfârşit de noiembrie. Sau poţi să stai şi să te tooot gândeşti ce te poate ajuta şi când îţi dai seama – pac! e deja decembrie.
Mie sfârşitul de noiembrie mi se pare gol. Şi n-ar trebui să fie gol. E vremea asta capricioasă, ploaia din geam, vântul rece care te face să vrei să ai pe cineva lângă tine cu care să-ţi bei cafeaua şi gândurile.
Aş mai încerca să mă desprind de noiembrie cu ceva clasic, de preferinţă rusesc… dacă reuşesc să mă desprind de pat şi de ceaşca de cafea. Dar oricm nu sunt sigură că merge aşa că mai amân…

26 noiembrie 2007 | 14:06

@silvia: ce să mai aştepţi? să te apuci de recitit Anna Karenina? :neutral:

26 noiembrie 2007 | 14:14

silvia, de ce nu alergi prin parc? ce poate fi mai potrivit pe vremea asta decat sa iti tragi gluga treningului pe cap si sa iti pui sangele in miscare?!

oricine poate face asta, oricat de solitar.

maitre, e bine cat inca iti doresti ceva. orice. disparitia definitiva a oricarei urme de hedonism este chiar moartea.

26 noiembrie 2007 | 14:58

nu anna karenina. aş reciti Învierea.
nu stau lângă parc. dar m-aş putea preface, într-adevăr

26 noiembrie 2007 | 16:32
bianca:

@ Astazi e ziua mea de nastere! Si le-am dus colegilor un vin rosu numit „Melancolie”. Ei, cum Doamne-iarta-ma, poti numi un vin rosu melancolie, nu pricep in ruptul capului. Dar am primit cadouri minunate si ciinele demential de timpit si de singur – urla, saracul, pentru ca nu are cu cine sa se joace – a fost cuminte si si-a ridicat tot timpul nasul negru catre balconul in care fumam eu, alba si ingrijorata de alegerile europarlamentare. A fost o zi faina, zau!

26 noiembrie 2007 | 22:45

la muti ani, bianca. sa fii fericita.

melancholia, fierea neagra… un nume potrivit unui vin. nu sunt deloc boring, as u know.

27 noiembrie 2007 | 13:32

:?: iti mai doresti o data timpul de la capat?

3 decembrie 2007 | 21:04
Lasa un comentariu

Comentariu